You are here: Home » News » Μεγιστοποιήστε τη μπαταρία του Laptop σας στα Windows 7
Sunday, 22 Nov 2020

Μεγιστοποιήστε τη μπαταρία του Laptop σας στα Windows 7

Μεγιστοποιήστε τη μπαταρία του Laptop σας στα Windows 7

 Έχει συμβεί σε όλους τους κατόχους laptop όταν τα χρησιμοποιούμε και εκτός πρίζας: να θέλουμε να διαβάσουμε ένα κρίσιμο e-mail ή να μεταφέρουμε κάποια σημαντικά αρχεία, και να μας διακόπτει το υποχρεωτικό hibernate λόγω της χαμηλής μπαταρίας. Κι επειδή απέχουμε ακόμα απ' την εντελώς ασύρματη και εξ' αποστάσεως μεταφορά ρεύματος, αυτό που μπορούμε είναι να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις στα windows 7, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε και την τελευταία ρανίδα της μπαταρίας μας.

 

1. Χρησιμοποιούμε το κατάλληλο power plan των Windows

 

 

Τα Windows 7 μας δίνουν αμέτρητες επιλογές για την ενεργειακή κατανάλωση, τόσες που μπορούν να πελαγώσουν τον μέσο ή ακόμα και τον κάπως πιο προχωρημένο χρήστη. Ευτυχώς, στο Control Panel --> Hardware and Sound -->Power Options υπάρχουν έτοιμα power plans που μας δίνουν μια καλή βάση προεπιλογών. Φυσικά, στα πλαίσια αυτού του οδηγού θα κάνουμε ακόμα περισσότερες ρυθμίσεις, αλλά σε πρώτη φάση το να επιλέξουμε το "Maximum Battery Life" μας δίνει μια καλή βάση για να επεκταθούμε. Το πλάνο αυτό χαμηλώνει τη φωτεινότητα της οθόνης και βάζει χαμηλά όρια για το πότε να σβήνει η οθόνη και πότε να πέφτει ο υπολογιστής σε κατάσταση Sleep (stand-by).

 

2. Προηγμένες ρυθμίσεις

 

 

Κάνοντας κλικ στο "change advanced power settings" μπαίνουμε στα άδυτα των ενεργειακών ρυθμίσεων. Από εδώ μπορούμε να επιλέξουμε σε πόσο διάστημα αδράνειας θα σταματάει ο σκληρός δίσκος. Επίσης, εκτός από το sleep, που συνεχίζει και καταναλώνει ενέργεια για να μπορεί να επανέλθει γρήγορα ο υπολογιστής, μπορούμε να ρυθμίσουμε και το hibernate μετά από κάποιο διάστημα, προκειμένου το σύστημα να αποθηκεύσει όλα τα περιεχόμενα της μνήμης στο σκληρό και να κλείσει εντελώς.

Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να πειραματιστείτε και με τις άλλες επιλογές, αλλά με προσοχή, και δοκιμάζοντας μία-μία τις επιλογές που δεν ξέρετε, ξεχωριστά.

 

3. Απενεργοποιούμε το Networking

 

 

Οι ασύρματες συνδέσεις δικτύου καταναλώνουν σημαντικό ποσοστό της ενέργειας. Αν λοιπόν δεν χρησιμοποιούμε το wi-fi ή το bluetooth, καλό είναι να τα απενεργοποιήσουμε.

Πρακτικά όλα τα laptop έχουν διακόπτη ή συνδυασμό κουμπιών του πληκτρολογίου (συνήθως fn + κάποιο από τα F1-F12) γιά να κλείνουν το wi-fi και το bluetooth μαζί. Αν όμως δεν το βρίσκετε στο δικό σας, πατήστε το κουμπί των Windows + X και θα εμφανιστεί το windows Mobility Center, στο οποίο, συν τοις άλλοις, μπορείτε να απενεργοποιήσετε και το ασύρματο δίκτυο.

 

4. Μειώστε την χρήση του επεξεργαστή

 

 

 

Όσο περισσότερα προγράμματα τρέχουν στον υπολογιστή, τόσο περισσότερο σπαταλάει την ενέργεια της μπαταρίας. Χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα όπως το Autoruns, το Ccleaner ή το ενσωματωμένο στα windows msconfig (αρκεί να γράψετε msconfig στο start menu για να το ξεκινήσετε) μπορείτε να δείτε ποιά προγράμματα ξεκινούν με τον υπολογιστή σας, και άρα απειλούν τη διάρκεια της μπαταρίας σας.

Μεταξύ μας, εκτός από το antivirus, ίσως και κάποιο firewall, το να απενεργοποιήσετε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα είναι προς όφελος όχι μόνο της μπαταρίας του laptop, αλλά και των συνολικότερων επιδόσεων του υπολογιστή.

Προσπαθήστε επίσης να μην μπλοκάρετε τους αεραγωγούς του laptop, πράγμα που θα οδηγήσει σε υπερθέρμανση του επεξεργαστή και το σύστημα θα αναγκαστεί να δώσει περισσότερη ενέργεια στον ανεμιστήρα. Αν ακουμπάτε το laptop σε μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι είναι πολύ εύκολο το ύφασμα να καλύψει τους αεραγωγούς. Προτιμήστε μια άκαμπτη επιφάνεια (τραπέζι, γραφείο, ένα σκληρό ντοσιέ αν το κρατάτε στα πόδια σας) ώστε να πατάνε τα ποδαράκια του υπολογιστή και να υπάρχει χώρος για τη ροή του αέρα. Και χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό καθαριστικό spray για να καθαρίζετε τη σκόνη από τους αεραγωγούς.

 

5. Μειώστε τη χρήση του σκληρού δίσκου

 

 

 

Ο σκληρός δίσκος είναι άλλο ένα ενεργοβόρο στοιχείο στον υπολογιστή. Το να κάνετε ένα defrag μια φορά την εβδομάδα θα μειώσει το χρόνο για την αναζήτηση των αρχείων, και άρα τη χρήση του δίσκου. Αν ο υπολογιστής σας καταφεύγει συχνά στη virtual memory, ίσως είναι καιρός να αυξήσετε τη μνήμη του. Τέλος, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, αγοράστε ένα δίσκο SSD. Οι δίσκοι αυτού του τύπου έχουν πολύ χαμηλότερη κατανάλωση από τους κλασσικούς δίσκους, ζυγίζουν λιγότερο και επίσης είναι πολύ, πολύ γρηγορότεροι, κάτι που θα διαπιστώσετε σε όλες τις εφαρμογές σας.

 

6. Συντηρώντας τη μπαταρία

 

 

 

Κάθε δύο μήνες φροντίστε να καθαρίζετε τις μεταλλικές επαφές της μπαταρίας και του laptop με μια μπατονέτα και οινόπνευμα. Αυτό θα εμποδίσει τη βρωμιά και την οξείδωση να επηρεάσουν τις επιδόσεις της μπαταρίας. Αν το laptop σας είναι σχετικά παλιό και έχει μπαταρία NiMH (γράφει πάνω στη μπαταρία τον τύπο της), μια φορά το μήνα επαναρυθμίστε τη μπαταρία αφήνοντάς την να αδειάσει εντελώς και ύστερα να γεμίσει πάλι εντελώς. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-ion), που έχουν όλα τα σύχρονα laptop, δεν έχουν τέτοιες απαιτήσεις. Για την ακρίβεια, οι κατασκευαστές προτρέπουν τους χρήστες να γεμίζουν εντελώς τη μπαταρίας τους συχνά, και να αποφεύγουν να την αφήσουν να αδειάσει εντελώς

 

7. Optical drives και θύρες USB

 

 

 

Τα optical drives (CD ή DVD), ακόμα και όταν δεν έχουν δίσκο μέσα, καταναλώνουν άφθονη ενέργεια. Μπορείτε από το device manager να απενεργοποιήσετε το DVD. Αν θέλετε να δείτε μια ταινία, επιδιώξτε να την δείτε από ψηφιακό αρχείο στο σκληρό δίσκο - θα καταναλώσετε λιγότερο ρεύμα απ' ότι αν τη δείτε κατευθείαν από το DVD. Τέλος, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις θύρες επέκτασης (PCMCIA) και τις θύρες USB, όταν σας ενδιαφέρει η μέγιστη διάρκεια της μπαταρίας. Εξωτερικά ποντίκια, πληκτρολόγια και σκληροί δίσκοι, όλα λειτουργούν εις βάρος της ενεργειακής σας αυτονομίας.

Τώρα λοιπόν ξέρετε. Και την επόμενη φορά που θα βρεθείτε για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα - π.χ. για ένα υπερατλαντικό ταξίδι με το αεροπλάνο - αν έχετε εφαρμόσει τα παραπάνω εκ των προτέρων, να είστε βέβαιοι πως το laptop σας θα αργήσει να σας εγκαταλείψει.

 

 

Πηγή

Επικοινωνία

  • ΠΑΠΑΦΗ 151
  • ΤΚ 544 54 | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Τ: +30 2310 912.255
  • F: +30 2310 912.251